Skip to main content

Bouw zonnepark bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport van start

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen heeft met de plaatsing van het eerste zonnepaneel het startschot gegeven voor de bouw van het zonnepark op de luchthaven Rotterdam The Hague Airport door Unisun Energy.

Unisun Energy realiseert het zonnepark parallel langs de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Aviation District
Met een oppervlakte van 7,7 hectare en ruim 37.000 zonnepanelen is het zonnepark op RTHA een van de grootste zonneparken in Zuidwest-Nederland. De zonneweide is onderdeel van een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen, en een belangrijke mijlpaal op weg naar een innovatief Aviation District. ‘Met de aanleg van het zonnepark en het gebruik van een slim energiesysteem wordt ingespeeld op de transitie die luchthavens in stevig tempo moeten gaan doormaken. Een zonnepark van dit formaat op het terrein van de luchthaven is een katalysator voor de verduurzaming in de luchtvaartsector, en een opmaat naar een slim energiesysteem’, aldus Van Nieuwenhuizen.

Het zonnepark levert straks jaarlijks circa 14 gigawattuur aan zonnestroom op; vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 5.100 huishoudens. Voor Rotterdam The Hague Airport geldt dat het zonnepark straks ongeveer 3 keer meer stroom oplevert dan dat het jaarlijks verbruikt. De luchthaven is dus in één klap volledig voorzien van lokaal gewonnen groene stroom. Het doel is dit najaar al operationeel te zijn.

Garanties van Oorsprong
In het samenwerkingsverband van RHIA-partners gaat Blue Sky Energy I, onderdeel van Unisun Energy, het zonnepark bouwen. Uper Energy Europe uit Rotterdam gaat de komende 30 jaar het beheer en onderhoud uitvoeren. Blue Sky Energy I levert de op RTHA opgewekte duurzame stroom aan energieleverancier Eneco, partner van de Royal Schiphol Group waar RTHA ook deel van uitmaakt. RTHA neemt via Garanties van Oorsprong (GvO’s) weer de groene stroom af van Eneco. De aanleg van het zonnepark is mogelijk dankzij de subsidie van de rijksoverheid Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE+).

De luchthaven is per 1 juli jongstleden geaccrediteerd met het hoogste niveau (Level 4+) van het duurzaamheidscertificaat Airport Carbon Accreditation (ACA). Airport Carbon Accreditation is het enige institutioneel goedgekeurde, wereldwijde certificeringsprogramma CO2-beheer voor luchthavens om de voetprint te monitoren en reduceren. Slechts 4 luchthavens ter wereld gingen RTHA voor in het bereiken van Level 4+. RTHA is de eerste luchthaven in Nederland en de tweede in Europa, die het allerhoogste level heeft bereikt.

Solar Magazine Article